perjantai 24. heinäkuuta 2009

Zeppelinfeld

Se mikä minussa Nürnbergissä puoleensa veti, osoittaiutui Zeppelinfeldiksi. Tiedäthän, ne kuvat puoluepäiviltä, jossa pylväiköissä on lippuja, joukot kentällä, ilmavalvontavalaisimet tekevät valopylväitä ja Johtaja puhuu. Se olikin oikeastaan ainoa, mitä tiesin Nürnbergistä. Nämä muut rakennukset ja suunnitelmat tuli vähän yllätyksenä.

Olin reissussa 42 vuotta liian myöhään. Sen tiesinkin, että amerikkalaiset räjäyttivät hakaristin voiton paraatinsa jälkeen, mutta sitä en tiennyt, että Nürnbergin kaupunki poisti pylväät 1962, koska ne olivat vaarallisia. Samoin päädyissä olleet tornit typistettiin puoleen korkeuteensa. Näin kertoi infotaulu.

En tiedä, jotenkin voisin kuvitella, että kyseessä olisi myös politiikka? Tai sitten vain "ikuisiksi" ja monumentaalisiksi rakennetut kansallissosialistiset rakennukset eivät pysy pystyssä edes 30 vuotta. Dokumentationzentrumissa tosiaan kerrottiin, että kansallissosialistinen arkkitehtuuri piti olla massiivista ja kestävää. Niitä ei rakennettu siihen hetkeen, niitä ei rakennettu seuraaville vuosikymmenille, mutta ehkäpä jo seuraaville vuosisadoille. Olihan valtakunnasta tulossa tuhat vuotinen.

Muutenkin Zeppelinfeld oli aika surullinen näky. Paikan oli annettu rapistua. Sisälle oli rakennettu jonkinlainen urheilukenttä, joka ei käytänyt koko tilaa. (Alueelle toki mahtuu useampikin futiskenttä) Paljon oli aitoja. En tiedä oltiinko jotain valmistelemassa, tapahtumia kuitenkin paikalla vieläkin järjestetään.

Toinen mielikuva oli, että "puhujakoroke" oli yllättävän pieni. kun seisoo puhujan paikalla. Toki pylväät on poistettu, mutta vieläkin kauempaa katsottuna mielikuva on isommasta rakennuksesta. Sama kikka kuin perinteisissä (roomalaisissa?) pylväissä oli käytössä täälläkin. Eli rakennelmat pienevät ylöspäin, näyttääkseen korkeimmilta.

Zeppelinfeld oli ainoa puoluepäivien rakennelmista, joka ehti valmistua. Eikö paikan olisi voinut säilyttää edes arkkitehtiopiskelijoiden iloksi? Tuollaiselle kentälle kun toki löytyisi paljon käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti