keskiviikko 11. elokuuta 2010

Zwolle

Zwollesta ensimmäisenä pisti silmään gepsin kartasta bastiljoonijärjestelmän vallihaudat, joten sitä piti tietenkin lähteä katsomaan.

Pettymyksekseni kunnon bastiljoonijärjestelmää ei enää ollut (enkä ihan varma ole, että onko koskaa ollutkaan) jäljellä. Takana suoralla sivulla oli vielä vähän muuria jäljellä.

Zwollen vapautti saksalaismiehityksestä kanadalainen sotamies Major. Yksin. Hän lähti kaverinsa kanssa tiedustelemaan yöllä, mutta kaverit päätti vallata kaupungin kahdestaan, jotta kaupunkia ei tarvitsisi pommittaa ja tuhota taloja sekä siviilejä. Kaveri kuoli alkuillasta, mutta Major jatkoi valtausta. Otti muutamia 8-9 hengen partioita vangiksi, vei ne omien joukkojen luo ja jatkoi tiedustelua.

Välillä murtautui taloihin nukkumaan, väsynyt mies kun oli.

Kohtasipa hän myös alueen komendantin, jolle kävi kertomassa, että kanadalaiset tulevat, ja siviiliuhrien välttämiseksi saksalaisten pitää lähteä. Antoi vielä komendantille hänen aseensa takaisin, ja jatkoi matkaa. Sitten kävi riehumassa vähän vanhankaupungin kujilla heitellen kranaatteja ja räiskimässä ilmaan. Osoittaakseen kanadalaisten vyörytystä.

Aamulla osoittautui, että saksalaiset oli vetäytynyt. Major palasi omien joukkojen luo ilmoittamaan, että tiedustelutehtävä on tehty, ja siinä samassa tuli vallanneeksi kaupungin, joten tulivalmistelun voi perua.

Jos tästä tehtäisiin elokuva, ei se möisi, koska tarina ei ole millään tavalla uskottava..

3 kommenttia:

  1. Hyvin perehdytty ja kerrottu. Saiko Major mitalejakin?

    VastaaPoista
  2. Sai mitaleja. Oli muuten varsinainen tyyppi, lukekaa vaikka:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Major

    VastaaPoista
  3. Jos tuosta kaverista tehdään elokuva niin pääosaan tarvitaan Chuck Norris.

    VastaaPoista